De Geschiedenis en het Succes van Python Software

De Geschiedenis en het Succes van Python Software

Programmeertalen hebben een lange geschiedenis, de meeste van de succesvolste talen zijn al decennia in gebruik en voor Python is dat niet anders. Het eerste concept voor Python ontstond aan het einde van de jaren 80 toen de Nederlandse programmeur Guido van Rossum aan een aantal projecten werkte in ABC, een in onbruik geraakte programmeertaal.

Beïnvloed door de stijl van ABC, begon van Rossum een nieuwe programmeertaal te ontwerpen, die enkele knelpunten in ABC verbeterde. De filosofie achter zijn ontwerp richt zich op leesbare code en effectieve syntax, zodat er binnen Python minder regels nodig zijn dan in talen zoals Java en C++.

De eerste projecten die hij maakte waren een eenvoudige virtual machine, runtime en parser. Hij schreef een basale syntax, waarbij hij de accolades of begin-end blokken verwierp, maar de voorkeur gaf aan regelinspringing als basis voor groeperingen en daarnaast ontwikkelde hij een aantal basis data types.

Van Rossum, die een groot fan was van de Britse komedieserie 'Monty Python’s Flying Circus', besloot zijn taal Python te noemen.

De eerste versie van de Python software, zoals wij die vandaag kennen, werd in december 1989 geboren. Het duurde nog tot februari 1991, voordat de eerste gepubliceerde versie volledig werd gelanceerd en de lancering van versie 1.0 vond plaats in de eerste maanden van 1994. Rond het jaar 2000 begon het gebruik van van Python sterker toe te nemen. Dit proces kwam in een stroomversnelling toen in oktober van hetzelfde jaar Python 2.0 gelanceerd werd.

In de acht jaren die volgden werd Python 2.0 over de hele wereld onderwezen en werd daarmee een van de populairste programmeertalen voor allerlei soorten applicaties. De nieuwste versie, Python 3.0, kwam in 2008 uit en is nog krachtiger dan de tweede versie. Een aantal vervelende knelpunten in de eerdere code van Python, waarvoor omvangrijke herschrijvingen nodig waren, zijn daarmee verholpen.

Python wordt vandaag de dag over de hele wereld gebruikt voor een breed scala aan projecten. NASA heeft codering in Python gebruikt om problemen te isoleren en lanceringen te plannen. Python draait op YouTube servers en levert wereldwijd petabytes aan data (vooral video's). Miljoenen mensen die deelnemen aan de "Maker" beweging leren in Python te programmeren op minicomputers zoals de Rasberry Pi.

Python is een van 's werelds grootste successen op het gebied van open-source programmeertalen. Overweegt u ook over te stappen op Python of heeft u extra expertise en ondersteuning nodig bij nieuwe of bestaande Python projecten, dan bent u hier op de juiste plaats.

Copyright © Python People